Ingredient.
- 2 ekor ikan bawal saiz sederhana, disiang dan cuci bersih, toskan
- Sedikit garam
- Sedikit lada sulah
- 3 tbsp tepung jagung
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 hirisan nipis halia, cincang halus
- 1 biji tomato, potong dadu
- 1 tbsp sos tomato
- 3/4 tbsp cili kisar
- 1/4 cawan cili sos
- Sedikit air
- Garam secukup rasa
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
- Hirisan cili merah untuk hiasan
- nenas, potong dadu
Direction.
- Ikan bawal disalut dengan tepung jagung, rata2.
- Kemudian goreng hingga kekuningan. Angkat dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
- Tambah tomato cincang dan masak sekejap. Masuk sos tomato dan sos cili. Kacau rata dan tuang sedikit air. Biar mendidih.Masukkan nenas.
- Tambah garam secukup rasa (dan jika suka manis, boleh tambah sedikit gula lagi). Masak dengan api kecil hingga pekat.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api. Curah sos tadi atas ikan bawal. ratakan dan hias dengan hirisan daun bawang dan cili merah. Hidangkan segera.
No comments:
Post a Comment