July 15, 2013

Daging Kunyit Kentang




Ingredient.


  • 300gram daging, dihiris nipis
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 ulat bawang putih 
  • 1/2 inci halia
  • 1 biji kentang, potong wedges dan rendam
  • 1 biji bawang merah dihiris kasar
  • 1 biji lada merah dihiris
  • 1 biji lada hijau dihiris
  • 1/2 cawan air
  • 2tbsp minyak masak
  • garam dan gula.
Direction.

  1. tumbuk kunyit hidup,bawang putih and halia. Kemudia gaul adunan dengan daging, perap selama 1 jam.
  2. Kentang digoreng sehingga keemasan.
  3. Panaskan kuali, masukkkan daging. Kacau and masukkan air. Bila mendidih, kecilkan api dan masak daging sehingga empuk. 
  4. Masukkan minyak masak, gaul rata dan biarkan daging sedikit garing.
  5. Masukkan kentang , hirisan bawang, hirisan cili merah and hijau dan garam dan gula untuk rasa.


No comments:

Post a Comment