Ingredient.
100 gram pasta angle hair, rebus hingga lembut, tos dan gaul dengan sedikit minyak zaitun
10 ekor udang bersaiz sederhana, dibersihkan
2 batang jejari ketam, dipotong kiub
1/4 traffic light capsicum, dipotong kiub
1 helai daun limau purut, buang urat dan hiris halus
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
4 biji cili padi thai, cincang halus
5 biji tomato ceri, belah 2 setiap 1
1 camca besar pes tomyam (sebarang jenama)
1 camca besar sos cili
Sedikit sos ikan, jika perlu
Hirisan daun kucai, untuk hiasan
Limau kasturi, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan sedikit minyak zaitun dalam kuali (cm guna non-stick pan), tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga harum. Masukkan sos cili dan pes tomyam, kacau rata. Tambah udang dan jejari ketam, masak hingga udang berubah warna.
- Masukkan traffic light capsicum, kacau rata. Tambah ceri tomato, masak sekejap dan masuk pasta angle hair tadi, gaul rata. Rasa dan jika perlu masukkan sos ikan. Akhir sekali masuk hirisan daun limau purut, kacau dan masak sekejap. Boleh matikan api. Hidangkan panas..
No comments:
Post a Comment