September 07, 2012

Rendang Ayam Minang.

Keluarge belah my mom golongang dari keturunan Minang so food is very important to us. So sume kaum-kaum perempuan dalam family kena pandai masak. DIWAJIBKAN!!! Kecuali for my other untie or Mak Lang coz die ni cukup susah nak masak.. Mak cakap mak lang ni when it comes tu memasak, boleh jadi masalah yang sangat besar. Plus most of us not favor kalo die yang masak. But my mom is our Top Chef among all of us, sebab mase kecik mak duduk dengan arwah moyang. So all our families traditional dish arwah moyang turunkan dekat mak..Mak knows to cook almost everything. Kecuali western food.For western food, it would be me =)

So afew days after abahs' birthday, ive decided to make Rendang Ayam Minang.Since i was at our Serembans' house, senang la aku nk bersilat kat dapur sebab dapur besar. This would be the first time ive cook rendang from scratch by myself. Ni sume sala Siti sebab aritu die bawak rendang minang kt office and aku tumpang sekaki. Disebabkan sangat sedap (even terlebih garam :p), aku decided nak try n error sendiri.

From the help from my youngest untie, daku dengan jayenye telah nye pn masak rendang minang. Disebabkan sangat la sedap sampai aku sendiri tak dapat nk rase, so here's the recipes

Bahan-bahan  : 

  • 1 1/2 kg ayam ( lebih kurang sekor setengah ayam)
  • 2 bijik kepala = 100ml santan ( pati)
  • 50ml air
  • Kerisik
  • 3 helai Limau Purut
  • 3 helai Dauh Kunyit ( dihiris halus)
  • Garam dan Gula 
Bahan-bahan untuk di blend:
  • 5 cili 
  • 20 cili kering (or 3 table spoon of cillie paste)
  • 15 bijik bawang kecil
  • 10 bijik bawang putih
  • 3 inci hali
  • 3 inci kunyit hidup
  • 8 bijik Buah Keras
  • 2 batang Serai
  • 3 Daun Limau Purut
  • 20 bijik cili padi ( yang ni strictly ikot korang. Disebabkan kami org Negeri Sembilan, Tahap kepedasan adelah sangat penting)

Cara - cara nya :
  1. Panaskan minyak dalam kuali,masukkan bahan-bahan yang di kisar sampai naik bau dan naik minyak
  2. Masukkan ayam, santan, air, daun kunyit ( tingalkan beberapa gengam untuk garnishing)
  3. Biarkan kuah pekat and continue stirring so that it wont burn.
  4. Bila kuah da pekat, masukkan Kerisik mengikut kemahuan, Dauh Limau, garam dan gula
  5. Garnish rendang dengan daun kunyit.



Ayam da siap di basuh dan ready untuk di 'rendam'kn dlm kuali. =)


45% complete . Nak menunggu kuah memekat


95% complete.nyum =)


Cara - cara nya :
  1. Panaskan minyak dalam kuali,masukkan bahan-bahan yang di kisar sampai naik bau dan naik minyak
  2. Masukkan ayam, santan, air, daun kunyit ( tingalkan beberapa gengam untuk garnishing)
  3. Biarkan kuah pekat and continue stirring so that it wont burn.
  4. Bila kuah da pekat, masukkan Kerisik mengikut kemahuan, Dauh Limau, garam dan gula
  5. Garnish rendang dengan daun kunyit.

Memang lepak la masak rendang sesorang. Tapi aku berjaye asingkan satu tupperware kecik untuk Che Mat.Sebab Mak suruh.... 

Seperti biasa lepas Che Mat makan dia akan mereview my cooking. He said the rendang was ok. ( SAKETNYE ATI AKU!!!), tapi yang lain sume kate sedap. Hati berbunge-bunge!

Bak kate Borat

GREAT SUCCESS!

No comments:

Post a Comment