This recipe was introduce by a good friend of mine. She's from Sarawak.Its slightly different from my version of Beef Black Pepper.The first time i tried them, it taste something.To be honest by adding oyster sauce in the dish does give an extra push.
Ingredient.
- 500 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
- 1 inci halia, tumbuk halus
- 3 ulas bawang putih, tumbuk halus
- 2 1/2 tbsp sos tiram
- 2 tbsp serbuk lada hitam
- 2 1/2 tbsp kicap manis
- 1 biji bawang besar, hiris kasar
- 2 ulas bawang putih, hiris halus
- 1 biji cili merah, hiris
- Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan
- 1 cawan air atau secukupnya jika suka berkuah
- Garam secukup rasa
- 1/4 tspn minyak bijan (optional)
* you can personalized your dish by adding your choice of veges
Direction.
- Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan daging yang diperap ke dalam kuali, kacau rata dan masak hingga daging kecut.
- Tambah sos tiram dan sos lada hitam.Gaul rata dan tuang air. Biar mendidih.
- Kecilkan api dan masak hingga pekat, tambah bawang besar, hirisan cili merah dan minyak bijan (jika guna), kacau rata. Masak sekejap dan rasa, jika perlu baru tambah garam secukupnya. Matikan api bila daging empuk. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment