Ingredient.
- 2 ekor ikan bawal saiz sederhana, disiang dan cuci bersih, toskan
 - Sedikit garam
 - Sedikit lada sulah
 - 3 tbsp tepung jagung
 - 1 biji bawang besar, hiris halus
 - 2 ulas bawang putih, cincang halus
 - 1 hirisan nipis halia, cincang halus
 - 1 biji tomato, potong dadu
 - 1 tbsp sos tomato
 - 3/4 tbsp cili kisar
 - 1/4 cawan cili sos
 - Sedikit air
 - Garam secukup rasa
 - Hirisan daun bawang untuk hiasan
 - Hirisan cili merah untuk hiasan
 - nenas, potong dadu
 
Direction.
- Ikan bawal disalut dengan tepung jagung, rata2.
 - Kemudian goreng hingga kekuningan. Angkat dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
 - Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
 - Tambah tomato cincang dan masak sekejap. Masuk sos tomato dan sos cili. Kacau rata dan tuang sedikit air. Biar mendidih.Masukkan nenas.
 - Tambah garam secukup rasa (dan jika suka manis, boleh tambah sedikit gula lagi). Masak dengan api kecil hingga pekat.
 - Rasa dan jika ok boleh matikan api. Curah sos tadi atas ikan bawal. ratakan dan hias dengan hirisan daun bawang dan cili merah. Hidangkan segera.
 

No comments:
Post a Comment