Ingredient.
Ingredient.
- 3-4 cawan nasi sejuk, dileraikan
- 1 tin kecil saredine cap ayam, ambik ikannya dan hancurkan
- 1 biji bawang besar, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 1/2 inci halia muda, cincang halus (optional)
- 1 biji cili hijau, hiris
- 1 biji cili merah, hiris
- 1 camca besar cili kisar
- 2 biji telur, pukul sedikit
- Sos ikan secukup rasa
- Hirisan daun sup, untuk hiasan
Ingredient.
- Panaskan minyak dalam kuali tumis bawang besar, bawang putih hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah sardine, halia, cili merah/hijau dan kacau rata.
- Tolak ketepi kuali, masukkan telur tadi dan biar mengeras sedikit dan kacau hancur, gaul rata dan tambah sedikit sos ikan. Masukkan nasi dan gaul rata. Masak dengan api besar hingga nasi berbau harum. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi sos ikan. Kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api.
- Tabur hirisan daun sup sebelum dihidangkan, boleh juga dimakan bersama ulam petai atau timun...Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment