July 16, 2013

Nasi Goreng TomYam

Ingredient.
  • 5 cawan nasi sejuk, dikareh
  • 1 1/2 camca besar pes tomyam
  • 1 helai daun limau purut
  • 1 batang serai, ambil bahagian putih dan hiris halus
  • 2 kuntum bunga kobis sebesar penumbuk, potong kecil
  • 1/2 cawan mix vege (lobak merah, jagung, kacang pis)
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 2 biji telur, kacai sedikit
  • 5 biji cili padi, hiris halus
  • 1/2 cawan isi kerang (atau isi ayam/udang)
  • 2 biji limau kasturi
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sos ikan secukupnya
  • Secubit gula

Direction.

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga harum, masukkan serai dan pes tomyam, kacau raya. Masukkan kerang, bunga kobis dan mix vege, kacau rata dan tambak sedikit air. Masak hingga bunga kobis lembut.
  2. Tolak ke tepi kuali, masukkan telur, bila mengeras, kacau rata. Masukkan daun limau purut secubit gula, jus limau kasturi dan nasi. Gaul rata, masak dengan api besar. Tambah sos ikan secukup rasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Hidangkan panas kan dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan....Selamat mencuba!!.

No comments:

Post a Comment