July 16, 2013

Nasi Goreng Daging

Ingredient.
  • 3 cawan nasi sejuk, dileraikan
  • 80 gram hirisan nipis daging batang pinang
  • 1/2 inci halia, cincang halus
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 1/4 bahagian trafficlight capsicum, didadu
  • 1 tbsp pes tomyam
  • 1 tsp sos cili thai
  • 4 biji cili padi, cincang halus
  • 1 helai daun limau purut, hiris halus
  • 1 batang serai, hiris halus
  • 2 - 3 biji telur, dibuat telur dadar nipis (buat 1 biji telur = 1 keping telur dadar)
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan
  • Cili merah, buang biji dan dadu kecil, untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan

Direction.
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, halia dan bawang putih hingga harum, masukkan cili padi cincang, pes tomyam dan sos cili thai, kacau rata. Tambah daging dan gaul rata. Masak hingga daging empuk.
  2. Tambah trafficlight capsicum, hirisan daun limau purut dan hirisan serai, kacau rata dan masukkan nasi. Gaul dan masak sekejap. Tambah sos ikan secukup rasa (yang ni anda agak2 ok, kang masin pulak). Kacau lagi.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan. Senduk nasi tadi secukupnya dalam telur dadar tadi, bungkus dan terbalikkan atas pinggan sesuai. Kelar X pada permukaan telur dadar tadi dan bukakan seperti kelopak bunga. Tabur hirisan daun bawang, cili merah dan bawang goreng. Boleh hidangkan...


No comments:

Post a Comment